• 5101 Wisconsin Avenue NW, Suite 400, Washington, DC 20016

Department of Energy – Forrestal Collaboration Center

PROJECT DESCRIPTION

As a subcontractor to Peck, Peck & Associates, JVP Engineers, P.C. provided MEP and Fire Protection Engineering services to the existing 1200 square-foot office space adjacent to the in-house Subway Restaurant at the U.S. Department of Energy.

The goal of this project was to create a new image for the Department of Energy in the form of the Forrestal Collaboration Center, which satisfied the need of the building for a casual collaborative lounge area that would be used for small events and daily informal meetings. JVP participated in design-strategic coordination with architects to fit in MEP systems while maintaining the character of space.

The mechanical design for the Collaboration Center used the existing system for ventilation and incorporated the design of a supplementary system to accommodate the change in occupancy type from office to lounge. The electrical systems included an intricate lighting design, consisting of LEDs and specialty fixtures selected and placed by the architect. Our engineers coordinated the design with all the furniture of the space that included power and data connections, such as chairs and tables that had USB connections and convenience outlets. The interface of all lighting was compliant with existing electrical systems.

Fire Protection services for this project consisted of strategic coordination with the architects to design a wet-pipe sprinkler system.

 

Construction date: 2016
Location: Washington, DC